LawOnTheWeb_MainPic הסתבכת בפלילים
LawOnTheWeb_MainPic הסתבכת בפלילים
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-8044023

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    עצרו אותך בחשד לעבירה – האם עומדת לך "זכות השתיקה"?

    את "זכות השתיקה" אנו מכירים מהסרטים של הוליווד… אך מה זה אומר בפועל? מה ההשלכות האפשריות של השתיקה? האם כדאי להכחיש או לשתוק? על כל אלה ועוד בסקירה הבאה.

    עצרו אותך בחשד לעבירה - האם עומדת לך "זכות השתיקה"?

    תוכן עניינים

    קיימים שני סוגים של שתיקה: שתיקה מוחלטת ושתיקה חלקית

    צריך להבחין בין שני סוגים של שתיקה. הראשון: הימנעות מלמסור מידע מפליל על עצמך. השני: זכות שתיקה מוחלטת.

    הזכות שלא למסור מידע מפליל על עצמך בעצם אומרת שאינך צריך להשיב לשאלות כאלה שהתשובה עליהן תהיה בבחינת הודאה או מסירת ראיות כנגדך, אך אתה כן חייב לענות לשאלות אחרות של השוטרים. לעומת זאת הזכות המוחלטת של שתיקה מאפשרת לך לשתוק כדג ולא לענות על שום שאלה.

    המקור לזכות להימנע מלמסור מידע המפליל את עצמך נמצא בסעיף 47(א) לפקודת הראיות ובו נקבע כי:

    "אין אדם חייב למסור ראיה אם יש בה הודיה בעובדה שהיא יסוד מיסודותיה של עבירה שהוא מואשם בה או עשוי להיות מואשם בה",

    בעוד המקור לזכות שתיקה מוחלטת נמצא בסעיף 61(א) לחוק סדר הדין הפלילי ובו נאמר:

    "הנאשם רשאי לנהוג באחת מאלה: (1) להעיד כעד ההגנה, ואז יהיה עשוי להיחקר חקירה שכנגד; (2) להימנע מהעיד"

    כאשר הימנעות מלהעיד הינה בעצם שתיקה מוחלטת.

    לא תמיד שתי הזכויות הולכות ביחד, ולעתים קיימת רק הזכות להימנע מלהפליל את עצמך ולא הזכות לשתוק לגמרי.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      יש לך זכות לשתוק שתיקה מוחלטת

      לך, כעצור, יש את הזכות שלא להפליל את עצמך. זכות זו מפורשת בחוק כלפי כל מצב שבו אתה נחקר, וגם עצור בכלל זה. אך לגבי שתיקה מוחלטת, החוק מדבר על 'נאשם' שאינו חייב להעיד במשפט שלו, ולא מפורש בחוק מה הדין לגבי עצור שרק חשוד בעבירה ועדיין לא הוגש כנגדו כתב אישום.

      בכמה פסקי דין כתבו השופטים כי גם לעצור קיימת זכות שתיקה מוחלטת, וכן קיים גם תזכיר הצעת חוק של משרד המשפטים לעגן זאת בחוק, אך לא נקבעה עדיין הלכה.

      למרות זאת, הדעה הרווחת כיום היא שקיימת זכות שתיקה מוחלטת ולכן הבחירה בידך אם לענות סלקטיבית רק על שאלות שאינן מפלילות או לשתוק לגמרי.

      בנוסף, לא רק שיש לך את הזכות לשתוק, אלא שהמשטרה חייבת ליידע אותך על זכות זו. ברגע שנודע למשטרה שאתה חשוד עליה להודיע לך. נוסח נפוץ: "זכותך לא לומר דבר. דבריך יתועדו ועשויים לשמש ראיה בבית המשפט".

      קח בחשבון: עשויות להיות השלכות משפטיות לשתיקה שלך

      למרות שיש לך את הזכות לשתוק, אם תבחר לשתוק ולא להכחיש או להסביר את האשמות שהופנו כנגדך, עשויה להיות להחלטה שלך השלכה ראייתית בהמשך המשפט. השופט יכול להסיק מכך שבחרת לשתוק שיש לך מה להסתיר, כי אדם חף מפשע אינו שותק אלא מכחיש בתוקף.

      כמובן שלא ניתן על סמך היסק זה בלבד להרשיע אותך בדין, אך זה יכול להיחשב כ'חיזוק' לראיות אחרות שאינן מספיקות ולהוות מה שיכריע את לשון המאזניים לרעתך.

      כיצד תחליט אם כדאי לשתוק או להכחיש?

      למעשה ישנו גם יתרון וגם חיסרון בשתיקה במהלך החקירה. היתרון: לא תפליל את עצמך בטעות. החיסרון: אתה עלול ליצור את הרושם שיש לך מה להסתיר וזה עשוי לשמש כנגדך בהמשך.

      קשה לומר מראש מה עדיף, כי מצד אחד גם אם אתה חף מפשע לעתים עדיף לך לשתוק ולא לתת שום פתח לחוקרים 'להתלבש' עליך, ומצד שני גם אם אינך חף מפשע יתכן שמוטב לך להכחיש ולא ליצור חיזוק לראיות כנגדך.

      משום כך מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בדין הפלילי, שיבדוק היטב את פרטי המקרה הספציפי שלך ואת אוסף הראיות שהתגבש, בכדי לבנות עבורך את ההגנה המתאימה.

      ולסיכום: תנשום עמוק ותפעל בצורה שקולה

      כשאתה עצור במשטרה טבעי שתהיה לחוץ ומבולבל, אך חשוב שתפעל בצורה שקולה ורגועה ותשים לב למה אתה אומר ומה אתה עושה. זכור: יש לך הזכות המלאה לשתוק ולא לענות על שום שאלה שאתה מרגיש שעלולה לסבך אותך.

      *המופיע באתר הסתבכת בפלילים LawOnTheWeb אינו מחליף ייעוץ במשרד עורכי דין, ואינו מתיימר להיות מדויק, מעודכן או מקיף. העושה שימוש באתר עושה זאת באחריותו הבלעדית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8044023 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף