מדינת ישראל מוגדרת בבסיסה כמדינה דמוקרטית, בה זוכה האזרח לשמירה על זכויות יסוד המוקנות לו מכוח עקרונות של חירות ושוויון. כך למשל, ניתן מעמד רם לחופש הביטוי כחלק מחירותו של כל אדם לבטא את דעותיו ואת תפיסת עולמו. יחד עם זאת, חופש הביטוי אינו בגדר זכות מוחלטת שאין עליה מגבלות.
לאור העובדה כי מדינת ישראל חווה מאז ומתמיד מעשי טרור הפוגעים באזרחיה בארץ ובעולם, קבע המחוקק מספר הגבלות הנוגעות לאפשרות של אזרח המדינה לנקוט בחופש הביטוי על דרך של הזדהות ותמיכה במעשי טרור. הגבלות אלו כוללות איסור על סוגי ביטויים מסוימים, עד כדי העמדה לדין והטלת עונשי מאסר בפועל.
מהו מעשה הזדהות ותמיכה במעשי טרור?
מזה עשרות שנים חווה האוכלוסייה בישראל מתקפות טרור בדרגות חומרה שונות. המוציאים לפועל של מתקפות אלו הם לרוב ארגוני טרור הפועלים באזור רצועת עזה, יהודה ושומרון והגבולות עם סוריה ולבנון. אף שמדובר במעשים מזוויעים ורצחניים, יש מי שמוצא לנכון לשבח ולהלל את הארגונים הללו במגוון דרכים, שהעיקריות שבהן נעשות במסגרת הרשתות החברתיות.
אופן ההזדהות יכול לבוא לידי ביטוי במספר דרכים עיקריות:
- בניסוח פוסט תומך ופרסומו באינסטגרם, בפייסבוק או בכל רשת חברתית אחרת.
- סימון לייק או שיתוף של פרסום המגלם דברי תמיכה והזדהות עם טרור אשר נוסח על ידי אדם אחר.
- ביטוי פומבי פיזי בהצהרה לתקשורת או במסגרת נאום לקהל אנשים.
אילו עבירות ניתן לייחס למי שמביע הזדהות ותמיכה בטרור?
חוק העונשין אינו כולל התייחסות מפורשת לפעולה של תמיכה במעשי טרור, אך בשל העובדה כי מעשה טרור הוא מעשה אלים, ניתן לייחס למי שמביע תמיכה במעשים אלו את העבירה של הסתה לאלימות. עם זאת, על התמיכה להיות כזו שניתן יהיה להסיק ממנה כי היא בעלת פוטנציאל ממשי להביא לידי מעשה אלימות.
ואולם, בשנת 2016 חוקק חוק המאבק בטרור המסדיר באופן מיוחד את כלל האיסורים הנוגעים לפעילות טרור או תמיכה בה. על פי חוק זה, די בעצם ביצוע פעולה של הזדהות או תמיכה פומביים כדי לגלם עבירה פלילית. לצד זאת, כולל החוק עוד מגוון התנהגויות רחב יותר כחלק מהמלחמה בתמיכה בטרור.
מה העונש על תמיכה או הזדהות עם ארגון טרור?
עבירות התמיכה וההזדהות עם ארגון טרור נעות במדרג חומרה בהתאם למידת האקטיביות של מבצע העבירה ומידת החצנת תמיכתו והזדהותו. כך, החזקה בלבד של חומר תמיכה לשם הפצתו מאפשרת לבית המשפט להטיל עונש מאסר של עד שנתיים בלבד. עונש דומה ניתן להטיל בגין מתן שירותי ייצור של פרסומים מעין אלו.
במדרג הגבוה יותר, במקרה של עשיית מעשה תמיכה פומבי או אף לא בפומבי אך כזה בעל פוטנציאל לעידוד ביצוע מעשה טרור, מטפס העונש המקסימלי ל- 3 שנות מאסר. מעל כל אלו, ניצב המעשה של פרסום דברי שבח, תמיכה, עידוד או הזדהות עם מעשה טרור כאשר קיים פוטנציאל כי עצם הפרסום יביא באופן ממשי לעשיית מעשה טרור. בגין מעשה זה ניתן להטיל עד 5 שנות מאסר.
מה כולל הליך המעדה לדין בגין תמיכה או הזדהות עם ארגון טרור?
עצם הפעולה של פתיחה בחקירה כנגד מי שמביע הזדהות או תמיכה בארגון טרור בדרך מסוימת לא דורשת הליך מיוחד, וככל שלידי המשטרה מגיע מידע המצביע על ביצוע פעולה מעין זו, באפשרותה לעצור את אותו אדם ולהביאו לחקירה באזהרה. טרם החקירה, על המשטרה לאפשר לחשוד להתייעץ עם עורך דין ולהעמיד אותו על זכותו שלא לענות לשאלות החוקרים.
לאחר מכן, באפשרות המשטרה לבקש את הארכת מעצרו לתקופה של מספר ימים נוספים שלאחריהם על הפרקליטות להחליט האם להגיש כתב אישום כנגד החשוד במסגרת בקשה להארכת מעצר עד תום ההליכים, או להגיש נגדו כתב אישום ללא הליך מעצר. לצד זאת ראוי לציין, כי במידה שהפרקליטות תמצא לנכון להעמיד את החשוד לדין, עליה לקבל את אישור היועץ המשפטי לממשלה.
עצם ההזדהות עם מעשה טרור – עילה למעצר, העמדה לדין ומאסר בפועל
חוק המאבק בטרור מסדיר בצורה ברורה ובלתי מתפשרת את גבולות חופש הביטוי בכל הנוגע להבעת תמיכה בארגוני טרור. החוק מכסה מספר רב של התנהגויות המגלמות בצורה כזו או אחרת תמיכה במעשי טרור, ונותנת בידי רשויות אכיפת החוק כלי רב עוצמה למלחמה בפרסומים מסיתים. עם זאת, לאור העובדה כי מדובר בעבירת ביטוי, היא זוכה לבקרה מוגברת באמצעות הצורך באישור היועץ המשפטי לממשלה לשם העמדה לדין.
*הערכתנו לעו"ד איתן ליפסקר על תרומתו להבאת התוכן לפרסום.