המשטרה היא הגוף האוכף את החוק בישראל, ובעת ביצוע עבירה פלילית, מהווה תחנת המשטרה הכתובת היחידה להגשת תלונה לטובת מיצוי הדין עם הגורם הפוגע. הדבר נכון ביחס לכל עבירה פלילית לרבות עבירות של הטרדה מינית.
ואולם, השוטרים גם הם אנשים בשר ודם אשר ביניהם יש מי שמבצע בעצמו עבירות של הטרדה מינית, לעיתים אף תוך ניצול הכוח והסמכויות שניתנו לו מכוח שירותו במשטרה. למול המצב הייחודי של שוטר המבצע עבירה של הטרדה מינית, ישנם כמה דרכי פעולה בהם יכול המוטרד לנקוט.
הטרדה מינית – מהי?
בסוף שנות התשעים, לאחר שנים של שינוי מגמה באשר להתנהגויות מיניות לא הולמות שלא זכו למענה פלילי הולם, חוקק החוק למניעת הטרדה מינית אשר הגדיר מעשה של הטרדה על רקע מיני כעבירה פלילית. העונש בגין עבירות הטרדה נע בטווח שבין שתי שנות מאסר ועד 5 שנות מאסר במקרה החמור ביותר.
במסגרת ההוראות המנויות בחוק אשר קובעות מגוון רחב של התנהגויות כאסורות, שעיקרן הצעות או התייחסויות על רקע מיני, הוקדשה תשומת לב מיוחדת למעשים אשר מבוצעים במסגרת מערכות יחסים של מרות, כפיפות או תלות.
מה הדין החל על שוטרים?
לאדם המשרת כשוטר לא ניתנה הזכות להפר את החוק. ההפך הוא הנכון – מדובר במי שנדרש להקפיד על הוראות החוק ביתר קפדנות מכוח העובדה שניתנו בידיו סמכויות רבות וייחודיות שאינן מצויות בידי האזרח הפשוט. כך למשל, בידי השוטר לעכב או לעצור אדם, לאחוז בנשק, לעשות שימוש בכוח ולקבל גישה אל מגוון מאגרי מידע.
כאשר שוטר חשוד כמי שביצע עבירה, נקודת המוצא היא כי עמיתיו לארגון יתקשו לנהוג בו בצורה אובייקטיבית ולחקור את החשדות נגדו ללא משוא פנים. על מנת שלא להותיר את חקירתו בתוככי הארגון בו הוא חבר, הוקמה המחלקה לחקירות שוטרים הפועלת כגוף נפרד במשרד המשפטים ותפקידה לחקור עבירות שעברו שוטרים במסגרת תפקידם.
מהן המקרים הנפוצים של ביצוע הטרדה מינית על ידי איש משטרה?
בעוד שהחוק אוסר הצעת הצעות או התייחסויות בעלות רקע מיני, רק כאשר הם מופנות באופן חוזר ונשנה לאחר שהצד המוטרד הביע רצון שיופסקו, הרי שביחס לשני המקרים הבאים, העשויים להתבצע על ידי איש משטרה, מורה החוק כי די בהתייחסות יחידה או הצעה בודדת כדי לגבש עבירה, ללא קשר לתגובת המוטרד:
- תוך ניצול יחסי מרות או כפיפות בשירות – הוראה הנוגעת למקרים של הטרדה מצד אדם בדרגה בכירה כלפי אדם אחר הכפוף לו. הוראה זו חלה על המשטרה.
- עבירה הנעברת על ידי עובד ציבור בעת מילוי תפקידו תוך שימוש לרעה בתפקידו הציבורי – הוראה החלה גם היא על אנשי משטרה כמי שמוגדרים כעובדי ציבור.
מהן הדרכים להתמודדות עם הטרדה מינית על ידי איש משטרה?
הן במקרה של הטרדה מינית אותה חווה שוטרת על ידי מפקדה או דמות בכירה אחרת במשטרה, והן במקרה של אדם המגיע לקבלת שירות מהמשטרה וזוכה להצעה או התייחסות בעלת אופי מיני, די בעצם הפניה הטורדנית ראשונה כדי לגבש עבירה. במקרה כזה, באפשרות הצד המוטרד לפנות למחלקה לחקירות שוטרים ולהגיש תלונה.
ככל שיימצא שהחשוד בביצוע העבירה המכהן כשוטר אכן ביצע עבירה, הוא עשוי לעמוד בפני כתב אישום בגין עבירה של הטרדה מינית. כמו כן, הוא עשוי לעמוד לדין משמעתי על ידי בית הדין המשמעתי של המשטרה. לצד זאת, בין אם יינקטו כנגדו הליכים פליליים ומשמעתיים ובין אם לאו, באפשרות המוטרד לתבוע את השוטר בהליך אזרחי.
הטרדה מינית על ידי איש משטרה – כך ניתן להתמודד
ההוראות החלות על שוטרים הן ביחס לפקודיהם והן ביחס לאזרחים עמם הם באים במגע הן מחמירות בכל הנוגע להתנהגות מינית לא הולמת. התמודדות עם הטרדה מינית על ידי איש משטרה דורשת היכרות עם המסגרת החוקית ומערך האכיפה לו נתונים אנשי משטרה – המחלקה לחקירות שוטרים, ומערך הכלים למיצוי הדין עם המטריד הכולל הליך פלילי, הליך משמעתי והליך אזרחי.