התיקון לחוק פיקוח אלקטרוני על עצור ועל אסיר משוחרר על-תנאי בא להסדיר את מעמדו המשפטי של האיזוק האלקטרוני. כמו כן, התיקון קובע את המנגנון ליישומו של החוק ואת האופן בו ניתן להפעיל שיקול דעת משפטי באשר למעצר של נאשמים בפיקוח אלקטרוני, או לחילופין שחרור על-תנאי של אסירים.
לאחר כניסת התיקון לחוק לתוקף כבר לא יכול הפיקוח האלקטרוני על עצורים לאחר הגשת כתב אישום להיחשב חלופת מעצר, אלא בתנאי פיקוח אלקטרוני.
לפי הקביעה הזו ניתן להבהיר טוב יותר את מעמדו המשפטי של המפוקח כעצור, זאת להבדיל מאדם המשוחרר ממעצר.
מתי יכול בית המשפט להורות על פיקוח אלקטרוני?
סעיף 22 ב' לחוק המעצרים קובע כי הפיקוח האלקטרוני הוא אינו בגדר מעצר, אלא שבית המשפט רשאי להורות עליו רק לאחר שמצא שלא ניתן להשיג את מטרת המעצר בדרך של שחרור בערובה.
בית המשפט נדרש לבדוק האם קיימת חלופת מעצר מתאימה ורשאי להורות על קיום המעצר בתנאי פיקוח אלקטרוני.
התנאים למתן הוראה חתומה על ידי בית המשפט למעצר עם איזוק אלקטרוני כוללים בין היתר את הסכמת הנאשם, את השגת תכלית המעצר לפי חומרת העבירה ואת ההתייחסות לעברו הפלילי של הנאשם ועמידתו בתנאי פיקוח מסוימים בעבר. יש גם רשימה של עבירות שבשל מסוכנותן לא ניתן להטיל מעצר בפיקוח אלקטרוני, אף בכפוף לשיקול הדעת של בית המשפט ובמקרים חריגים זה אכן מבוצע.
החלטה על מעצר עם איזוק אלקטרוני מותנית בכך שבית המשפט יקבל לרשותו דיווח בדבר היתכנות הפיקוח מבחינת מכסת תקני הפיקוח וסביבת מקום הפיקוח המוצע על ידי התביעה.
היתרונות והחסרונות של איזוק אלקטרוני
היתרון הגדול ביותר של איזוק אלקטרוני הוא שמירה על חופש התנועה של הנאשם, בתנאים מגבילים ולפי הוראות החוק.
האיזוק האלקטרוני למעשה מאפשר את שחרורו של האסיר עד תום ההליכים ועל אף התנאים הנוקשים, הוא עדיף על מעצר במתקן כליאה. הפיקוח האלקטרוני מבוסס הלכה למעשה על אזיק המוצמד לרגלו של העציר. האזיק מאפשר את שהייתו של העציר בביתו וכיום יש מאות אנשים הנמצאים תחת פיקוח מן הסוג הזה. בנוסף, חלק לא מבוטל מהם הינם קטינים.
מבחינת גורמי האכיפה, איזוק אלקטרוני מאפשר מעקב מתמיד אחר מיקומו של העציר.
במקרים בהם העציר מפר את תנאי השחרור שלו, נציגי המשטרה יכולים להתחקות על עקבותיו ובמקרים של הפרות חוזרות ונשנות גם להביא למעצרו במתקן כליאה סטנדרטי. יתרונות נוספים באים לידי ביטוי בכך שהאיזוק האלקטרוני מפחית את עומס היתר על מתקני הכליאה וחוסך הוצאות של מאות אלפי שקלים בשנה.
חוק סדר הדין הפלילי מורה לבית המשפט לבחון את כל האלטרנטיבות להשגת מטרת המעצר בדרך של שחרור בערובה ותנאי שחרור מסוימים.
עם זאת, חשוב להביא בחשבון גם את החסרונות של איזוק אלקטרוני. הוא אינו מוגבל בזמן וניתן להשתמש בו לתקופה ממושכת עד פגיעה מהותית באיכות החיים של הנאשם.
פעמים רבות נגזרים עונשי מאסר בפועל בהם לא מתחשב בית המשפט בימי האיזוק האלקטרוני, זאת בניגוד למעצר במתקן כליאה שאותו בית המשפט נוטה לנכות מימי המעצר הכלליים.
יתרה על כך, איזוק אלקטרוני עלול להפוך למעמסה כלכלית על העציר ובני משפחתו ולכן המדינה מעניקה גמלת הבטחת הכנסה מטעם המוסד לביטוח לאומי.
בתי המשפט גם יכולים להתיר הופעה למקום העבודה עם האזיק האלקטרוני וכך להקל על הקשיים. הדבר החשוב הוא לערב עורך דין ולוודא את מיצוי הזכויות בחוק.