מעצר עד תום ההליכים מהווה פגיעה קשה בחירותו של החשוד, וזאת מבלי שהוכחה אשמתו. עם זאת בית המשפט מודע לכך ומספק לעורכי הדין הפליליים לא מעט כלים כדי להמתיק את רוע הגזירה. כל הכלים להשגת חלופה של מעצר בית במאמר שלפניכם.
אם הוגש נגדכם כתב אישום, בית המשפט רשאי להורות על מעצרכם עד תום ההליכים. משמעות הדבר שתישארו במעצר עד שיסתיים משפטכם ויינתן פסק דין בעניינכם.
חשוב לציין כי אם נעצרתם עד תום ההליכים ולאחר 9 חודשים עדיין לא ניתנה הכרעת דין בעניינכם, לפי חוק המעצרים יש לשחרר אתכם ממעצר. כמו כן אם עברו מאז הגשת כתב האישום 30 יום ומשפטכם עדיין לא התחיל, גם במקרה זה יש לשחררכם ממעצר.
מתי אפשר להורות על מעצר עד תום ההליכים?
מכיוון שמדובר בפגיעה קשה בחירות, החוק קובע תנאים מחמירים שרק בהתקיימם אפשר להורות על מעצר עד תום ההליכים.
1. עילת מעצר
כדי לעצור חשוד עד תום ההליכים נדרשת עילת מעצר. עילת מעצר יכולה להיות: חשש שהנאשם יסכן את הציבור או ישבש את הליכי החקירה. חשוב לציין כי עבירות מסוימות כמו לדוגמה עבירות אלימות במשפחה, אינן מצריכות עילת מעצר.
2. ראיות לכאורה
בנוסף לעילת המעצר, צריך להציג ראיות הקושרות את החשוד לעבירה. במילים אחרות, תפקיד המדינה להוכיח סיכוי סביר להרשעה. תפקידו של עורך הדין הפלילי לעומת זאת הוא להצביע על סתירות או על חולשתן של הראיות אם יש כאלה.
3. העדר חלופת מעצר
על המדינה אף להראות שלא ניתן לצמצם את הפגיעה בחירות הנאשם באמצעות חלופת מעצר כמו מעצר בית או ערבות כספית. המדינה תבקש להראות שמטרת המעצר אינה יכולה להיות מושגת באמצעות חלופת מעצר. ייצוג על ידי עורך דין מקצועי העוסק בפלילים עשוי להוביל למציאת חלופת מעצר שתהא מקובלת על בית המשפט ולשחרורו של החשוד ממעצר.
4. ייצוג על ידי סניגור
לנאשם חייב שיהיה סניגור מטעמו או מטעם הסניגוריה הציבורית. הסניגור יכול לבקש דחייה של הדיון בבקשת המעצר, לעיין בחומר הראיות, ולגבש אסטרטגיה שתוביל את החשוד לתוצאה מיטבית.
מרוויחים עוד זמן להתכונן: מבקשים לדחות את דיון המעצר
הסניגור יכול לבקש דחייה של דיון המעצר עד תום ההליכים. חשיבותה של דחייה זו יכולה להיות גבוהה שכן היא מאפשרת לסניגור הפלילי ללמוד את חומרי החקירה על בוריים ולהתכונן כראוי לדיון.
מתכוננים לקראת תסקיר המעצר של שירות המבחן
בית המשפט יכול לבקש תסקיר מעצר משירות המבחן. מטרת התסקיר היא לאסוף נתונים וליצור תמונה מצב יסודית על אודות הנאשם. בין השאר תסקיר המעצר בוחן את עברו של הנאשם, נסיבות ביצוע העבירה בה הוא מואשם, מידת המסוכנות של הנאשם, את יכולתו של משפחתו לשמור עליו במעצר בית ועוד.
השגת תסקיר מעצר חיובי המסיק כי הנאשם אינו מסוכן וכי אפשר להסתפק בחלופת מעצר הוא חשוב ביותר שכן לרוב השופטים נותנים לתסקיר המעצר משקל רב.
לכן יש חשיבות גדולה לליווי משפטי על ידי סנגור פלילי אשר יכין את החשוד היטב למפגשים הצפויים לו במסגרת התסקיר.
לא סוף פסוק: הגשת ערר ובקשה לעיון חוזר
גם בית המשפט הורה על מעצר עד תום ההליכים ניתן להגיש ערר על החלטה זו. כמו כן אם הסניגור סבור כי יש בידיו עובדות רלבנטיות חדשות או שהוא יכול להצביע על שינוי בנסיבות הוא יכול להגיש בקשה לעיון חוזר.
במקרה זה בית המשפט יעריך מחדש את נחיצותו של המעצר עד תום ההליכים. כמו כן ניתן להגיש בקשה לעיון חוזר אם חלף פרק זמן משמעותי מאז נעצר החשוד עד תום ההליכים. האפשרות להגיש בקשת עיון חוזר היא בלתי מוגבלת, דהיינו הסניגור רשאי להגיש בקשה גם אם כבר הגיש כזו בעבר.
מגישים בקשה להקלה בתנאי המעצר
נאשם שנעצר עד תום ההליכים יכול להגיש בקשה להקלה בתנאי המעצר. עורך דין פלילי ישב איתכם ועם חומרי החקירה ומתוך ניסיונו יציג בפני בית המשפט טיעונים משכנעים להקלה בתנאי המעצר.
לסיכום, מעצר עד תום ההליכים מהווה פגיעה קשה בחירותו של הנאשם, וזאת בשלב שאשמתו לא הוכחה. מדובר בחוויה קשה ועורך דין פלילי המתמחה בתחום זה עשוי להכריע את הכף לטובתם. מומלץ להיעזר בעורך דין עוד לפני החקירה במשטרה, כדי להגיע אליה מוכנים.