הרחבת אחריות אישית בדיני עונשין ופלילים
עקרונות דיני העונשין קובעים כי אין עבירה ללא אשמה, ועל מנת להטיל אחריות בפלילים יש צורך בהתנהגות הנושאת "אשמה פלילית".
אשמה זו היא בעל ארבעה רכיבים מצטברים, כאשר הבולט ביניהם הוא אחריות אישית. על פי דיני העונשין והגדרת ההתנהגות הפלילית הנובעת מהם, כל אדם נושא באחריות רק על חטאו האישי. המשמעות היא שאין אחריות קולקטיבית אותה ניתן להטיל באופן משותף. מצד שני, קיימת אפשרות של הרחבת האחריות הפלילית אל מעבר למבצע העיקרי של העבירה.
הצורך בהרחבה מתעורר כאשר ההתנהגות של מספר אנשים פוגעת באופן ממשי באינטרס הציבורי. לדוגמא, שותף לדבר עבירה, משדל, משלח, מסייע וכדומה יכולים להיות מואשמים באחריות פלילית בדיוק כמו מבצע העבירה בעצמה. בצורה כזו מנסה החוק לייצר מערכת הרתעה אשר תמנע ככל האפשר את ביצוע ההתנהגות הפלילית.
אילו עבירות מחייבות הרחבת אחריות?
רצוי להרחיב בנושא של העבירות המחייבות הטלת אחריות פלילית. ראשית, קיימת עבירת הניסיון שבה אדם מנסה לעבור עבירה, במטרה לבצעה, ועושה מעשה שאין בו הכנה בלבד.
במקרים אלו לא משנה אם עשיית העבירה לא הייתה אפשרית מתוקף הנסיבות או שהמנסה לא היה מודע אליהם. שנית, קיימת שותפות לדבר עבירה אשר אותה קל יותר להוכיח ולבדוק: הדין הפלילי מרחיב את חבות היחיד כמבצע עבירה בצוותא, כך שרואים את אלה המשתתפים בביצוע עבירה תוך נקיטת מעשים לעשייתה בין אם בוצעו בידי כולם ובין אם בוצעו בידי אדם אחד בלבד.
שותפות לדבר עבירה באה לידי ביטוי באחריות המשדל ואחריות המסייע. משדל הוא אדם המביא לידי עשיית עבירה, בין אם בשכנוע, בעידוד, בדרישה, בהפצרה, בכפייה וכן הלאה.
המסייע הוא אדם העושה מעשה שמאפשר בסופו של דבר על הקלה או אבטחה של ביצוע העבירה. ההקלות היחידות למסייע ולמשדל הן פטור החרטה או אם העבירה היא מסוג חטא. יש לציין כי העונש על שידול או סיוע לעבירה הוא מחצית מהעונש הנקבע בחוק בשל העבירה המקורית. בכל מקרה, רצוי להתייעץ עם עורך דין במקרים כגון אלו.