LawOnTheWeb_MainPic הסתבכת בפלילים
LawOnTheWeb_MainPic הסתבכת בפלילים
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-8044023

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    מה משמעות זימון לחקירה במשטרה?

    רוב האזרחים לא מודעים למשמעות של קבלת זימון לחקירה במשטרה. ברמה העקרונית והמשפטית, מדובר על תהליך שמטרתו בירור וקביעת עובדות. התהליך משמש גם לגביית עדויות, איסוף ראיות וגיבוש כתב אישום.

    מה משמעות זימון לחקירה במשטרה?

    החקירה מבוצעת על ידי שוטרים שעוברים הסמכה מיוחדת והיא נועדה להשיג יעדים שונים. המשטרה מנהלת חקירות בתחומים כמו עבירות פליליות, תאונות דרכים, תאונות עבודה, דליקות ואיתור נעדרים. חקירות בתחום של עבירות פליליות נחשבות למורכבות ביותר בגלל שהן נועדו למניעת פשיעה, גילוי עבירות, איתור עבריינים, מעצר חשודים ואיסוף ראיות לפני העמדה לדין והשגת הרשעה.

    תוכן עניינים

    המשמעות של זימון לחקירה במשטרה היא פסיכולוגית ומעשית. החקירה יכולה להיפתח בעקבות תלונה שהוגשה במשטרה, או ביוזמה של המשטרה עצמה ובמקרים של חשד לביצוע מעשה פלילי או כאשר בוצע מעשה כזה. אדם המקבל זימון לחקירה במשטרה חש חוסר נעימות גם אם הוא חף מפשע. זו אחת התכונות המרכזיות של משמעות הזימון לחקירה ולכן כדאי להתמודד איתה בעזרת עורך דין מקצועי.

    כיצד מתנהלת חקירה במשטרה?

    בהיבט המעשי, היכרות עם האופן בו מתנהלת חקירה במשטרה בהחלט יכולה לעזור להתגבר על עוגמת הנפש ואפילו למנוע העמדה לדין.

    חקירה משטרתית תמיד מתנהלת במגבלות שנקבעו בחוקי המדינה ובתקנות. אזרח המרגיש שזכויותיו לא נשמרות בחדר החקירות רשאי לסרב ולהתייעץ עם עורך דין בכל מקרה של התלבטות. חריגה מהמגבלות שנקבעו בחוקי המדינה עלולה להביא להענשת השוטרים ולאי השגת המטרה שלשמה הוצא הזימון.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      השוטרים העוסקים בחקירות עוברים הכשרה הכוללת צבירת ידע בתחומים כמו דיני ראיות, הפעלת מכשור מדעי, גישות פסיכולוגיות, טקטיקות חקירה וכן הלאה. החקירה יכולה להתבצע באופן מילולי בלבד או יחד עם פוליגרף ומערכות זיהוי פלילי.

      המערכות הנפוצות בחקירה פלילית הן מערכות לאיסוף טביעות אצבע, אלבום עבריינים, קלסתרון ובדיקות ביולוגיות ופיזיקליות. החקירה יכולה להתבצע על ידי שוטר אחד או צוות האחראי על הטיפול במקרה. בנוסף, החוקרים מקבלים הכשרה לגביית עדויות בצורה של תשאול. מטרת התשאול היא להשיג תשובות אמינות ולהשתמש בהן על מנת לגבש כתב אישום.

      החקירה המשטרתית מוסדרת בחוק סדר הדין הפלילי משנת 2002. לפי החוק, במקרה שהחוקרים מגיעים למסקנה שחקירתו של אדם עלולה להביא להרשעתו הפלילית, הם חייבים להזהירו ולהתחיל לנהל "חקירה באזהרה".

      חקירת החשוד יכולה להתנהל רק בתחנת המשטרה, למעט מקרים בהם יש צורך ענייני לקיים אותה במקום אחר, בשפת החשוד או בשפה שהחשוד מבין ולרבות שפת הסימנים. החקירה תתועד על ידי החוקר באמצעות רישום פרוטוקול, תיעוד קולי או תיעוד חזותי, בהתאם לאופי העבירה המיוחסת לחשוד.

      חקירת חשוד יכולה להתנהל רק בתחנת המשטרה, למעט מקרים בהם יש צורך עניינים לקיים אותה במקום אחר

      כיצד מסתיימת החקירה?

      המשמעות המשפטית של חקירה משפטית נקבעת לפי האופן שבו היא מסתיימת.

      החקירה יכולה להגיע לסיומה החוקי לאחר שנאספו כל הראיות הדרושות להעמדת החשודים לדין והעברת התיק לבדיקת מגנוני התביעה. החקירה גם יכולה להסתיים בגלל חוסר ראיות, או כאשר החוקרים לא מצליחים לגלות ולחשוף את העבריין.

      חקירות פליליות מסתיימות לעיתים קרובות במצב של חוסר אשמה וגם בשל התיישנות. מעבר לכך, חקירה פלילית בהחלט עשויה להגיע לסיומה בגלל סגירת התיק מחוסר עניין לציבור. הפסקת החקירה כאשר חשוד מסוים נפטר מתבצעת כדי לחסוך משאבי כוח אדם ולרכז מאמצים בזירות רלוונטיות יותר.

      סיום של חקירה משטרתית לא תמיד מעיד על ביטולה המוחלט לצמיתות. חקירה משטרתית שנסגרה עשויה להיפתח מחדש, בעיקר בגלל השתנות הנסיבות. הנסיבות הנפוצות להחלטה על פתיחה מחדש של חקירה הן הופעת עד חדש או גילוי ראיה. גם שינוי מדיניות יכול לגרום לפתיחת חקירה במישור הפלילי ובמישורים אחרים.

      כיצד נכון להתנהג במהלך חקירת משטרה?

      מעמד החקירה המשטרתית עשוי להיות מלחיץ, בפרט אם מעולם לא עמדתם בפני חוקר משטרה. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הלחץ היא באמצעות צבירת ידע על ההליך שאתם עומדים בפניו. לכן נכון קודם כל לפנות להתייעץ עם עורך דין פלילי בעל ניסיון בחקירות במשטרה.

      במהלך החקירה הפלילית, מומלץ קודם כל לנסות לנשום עמוק, ולהירגע. זה נשמע טריוויאלי, אך אין ספק שזה קשה מאוד ליישום במעמד החקירה המשטרתית, ולכן הזכירו לעצמכם את זה מפעם לפעם.

      לאחר שלקחתם נשימה עמוקה, נסו להקשיב לשאלות החוקר ולענות באופן ענייני וממוקד על השאלות שנשאלתם, ולהימנע מלפרט ולהרחיב בכל הנוגע למה שלא נשאלתם לגביו. בנוסף הימנעו משיחות "ידידותיות" עם החוקר או אנשים אחרים סביב, לא בחדר החקירה וגם לא מחוצה לו.

      האם קיימת זכות השתיקה למי שמוזמן לחקירה במשטרה?

      זכות השתיקה נתונה רק לחשודים, ולא לכל מי שמוזמן לחקירה במשטרה. המשמעות היא שאם הוזמנתם לתת עדות במשטרה, מבלי שאתם נחקרים תחת אזהרה, אינכם זכאים לשתוק, אלא אתם חייבים לענות על השאלות שאתם נשאלים בחקירה.

      יחד עם זאת אם במהלך החקירה, הפכתם מעדים לחשודים בעבירה, כלומר הוזהרתם שהחקירה מתנהלת באזהרה ושאתם חשודים בעבירה, זכות השתיקה תקום לכם, ואינכם מחויבים להמשיך לדבר ולהפליל את עצמכם.

      האם אפשר להתעלם מזימון לחקירה?

      לא מומלץ להתעלם מזימון לחקירה. אמנם כל עוד לא הוצא צו שמחייב אתכם להתייצב לחקירה, אינכם מחויבים להגיע לחקירה, אך ההתעלמות שלכם מהזימון לחקירה, יכולה לשמש כעילה לצורך הוצאת הצו כנגדכם. כך שבסופו של יום תאלצו להגיע לחקירה המשטרתית, באופן לא ידידותי, בלשון המעטה.

      זימון לחקירה במשטרה - שאלות נפוצות

      קיבלתי זימון לחקירה במשטרה – מה חשוב שאעשה?

      ראשית, יש לוודא שאכן מדובר בזימון לחקירה במשטרה. אם ה"זימון" מתבצע בשיחה טלפונית – ייתכן שמדובר במעשה קונדס ול"זימון" אין כל משמעות. לרוב, זימון אמיתי נשלח גם בדואר, ואם אכן מגיע בדואר זימון לחקירה במשטרה, חשוב, עוד בטרם החקירה עצמה, וגם אם אתה בטוח בכך שחקירת המשטרה תסתיים בלא כלום – להיוועץ בעורך דין פלילי, שיש לו ניסיון והוא יכול וצריך להעניק כלים להתנהלות בחקירה, שיגבירו עוד יותר את הסיכוי שהחקירה אכן תסתיים בלא כלום.

      האם חובה להיענות לזימון ולהתייצב לחקירה במשטרה?

      החוק בישראל לא מחייב התייצבות לחקירה במשטרה. עם זאת, אם האדם שזומן לחקירה במשטרה יודע שהוא היה מעורב בנושא שהמשטרה חוקרת, עליו לנמק את חוסר התייצבותו, ואם הנימוק אינו משכנע דיו – עלול להיות מוגש צו של שופט כנגד אותו אדם.

      מה כוללת חקירה במשטרה?

      חקירה במשטרה מתנהלת רק בתחנת משטרה, אלא אם בהתאם למקרה הספציפי יש צורך לבצעה במקום אחר. את החקירה מנהל שוטר אחד או צוות שהטיפול במקרה הוא באחריותו. מכל מקום, החוקרים הם אנשים שעברו הכשרה בניהול חקירות משטרה. החקירה יכולה להתנהל או באופן מילולי גרידא, או בשילוב פוליגרף ומערכות זיהוי פלילי כמו קלסתרון ומערכות לאיסוף טביעות אצבע. החוקרים מבצעים תשאול לנחקר, ועל פי תשובותיו הם מגיעים למסקנה האם יש מקום להגיש נגד הנחקר כתב אישום או לא.

      מהן זכויותיו של נחקר במשטרה במהלך החקירה?

      הזכות המרכזית של נחקר במשטרה במהלך החקירה היא זכות השתיקה. לנחקר יש זכות שלא להשיב על השאלות שהוא נשאל במהלך החקירה, ואף שלא לשתף פעולה כלל עם החוקרים. ואולם, יש לעשות שימוש מושכל בזכות זו, וכל נחקר צריך לחשוב מראש על ההשלכות שיכולות להיווצר כתוצאה משימושו בזכות השתיקה, שכן במקרים מסוימים, שתיקה עשויה לחזק את ראיות התביעה נגד הנחקר.

      *המופיע באתר הסתבכת בפלילים LawOnTheWeb אינו מחליף ייעוץ במשרד עורכי דין, ואינו מתיימר להיות מדויק, מעודכן או מקיף. העושה שימוש באתר עושה זאת באחריותו הבלעדית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8044023 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף