LawOnTheWeb_MainPic הסתבכת בפלילים
LawOnTheWeb_MainPic הסתבכת בפלילים
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-8044023

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    הוגש נגדך כתב אישום פלילי – מה המשמעות וכיצד עליך להיערך?

    אף פעם לא נעים להיות מואשם במשהו, בוודאי לא בעבירה פלילית. ביום לא בהיר אתה מוצא את עצמך מבוהל ואובד עצות מול כתב אישום שמוגש כנגדך. מה המשמעות של כתב אישום? מה עליך לעשות? מהן הזכויות שלך? האם ניתן לעצור אותך? מדריך קצר.

    הוגש נגדך כתב אישום פלילי – מה המשמעות וכיצד עליך להיערך?

    תוכן עניינים

    כתב אישום – המדינה תובעת אותך

    כתב אישום הינו [כמעט תמיד] תביעה פלילית כנגדך על ידי מדינת ישראל.

    בניגוד לתביעה אזרחית בה אזרח תובע אזרח אחר, בתביעה פלילית המדינה עצמה היא התובעת אותך והיא המבקשת להעניש אותך בגין מעשה שאתה חשוד שביצעת. גם אם המעשה שבו אתה חשוד פגע באדם אחר, לאותו אדם אין שום חלק בהליך המשפטי; ההליך המשפטי מתנהל אך ורק מול המדינה.

    בכתב האישום מפורטים פרטי המעשה בו אתה חשוד, לרבות המקום והזמן שבו נעשתה העבירה [ככל הידוע לתביעה], וכן מפורטים בו הוראות החיקוק שלפיהן אתה מואשם ורשימת שמות העדים.

    את כתב האישום מגיש תובע מוסמך מטעם המדינה אשר כפוף לפרקליטות או ליחידת התביעות במשטרה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      זכותך לקבל לעיונך את כל חומר החקירה

      מיד עם הגשת כתב האישום, זכותך לקבל לידך את כל חומר החקירה, בכדי שתוכל לגבש באמצעותו את טיעוני ההגנה שלך. זכות זו מכונה 'זכות העיון'.

      מומלץ לצלם את כל חומרי החקירה בצילום איכותי ומדוקדק מבלי לפסוח על פרט. הקפד לצלם את כל הדפים, כריכות, אחורי דפים, פתקים, כך שניתן יהיה לראות היטב כל פרט כולל, למשל, מחיקות שבוצעו.

      ישנה חשיבות גדולה לכך; לא מעט פעמים עורכי דין מוצאים פירכות במערכת התביעה.

      כאשר מדובר בעבירת מין או אלימות חמורות וישנם צילומים אינטימיים של הנפגע המהווים חלק מחומר החקירה, יתכן שלא תהיה לנאשם זכות לעיין במסמכים אלה. בית המשפט בוחן כל מקרה לגופו ומאזן בין זכות הנאשם להגנה לבין זכות הנפגע/ת לפרטיות וכבוד.

      גם לאחר שהוגש כתב האישום ניתן לבטל אותו

      עוד לפני הדיון הראשון בבית המשפט, תוכל להגיש בקשה לביטול כתב האישום. משמעות ביטול כתב האישום הינה שכתב האישום נמחק, ומבחינת התוצאה – כאילו מעולם לא הוגש.

      ישנן מגוון טענות מקדמיות שתוכל לטעון לטובת ביטול כתב האישום, ביניהן: התיישנות או חסינות, חוסר סמכות מקומית, עניינית או בינלאומית, פסול או פגם בכתב האישום, טענת 'העובדות המתוארות בכתב האישום אינן מהוות עבירה', טענה 'מן הצדק'.

      חשוב שתהיה מיוצג על ידי עורך דין פלילי שמתמחה היטב בתחום בכדי שידע למצוא עבורך את הטענות האפשריות הטובות ביותר. במידת האפשר מוטב לבטל את כתב האישום מאשר להיגרר להליך פלילי ארוך ומיותר.

      במידה ועורך הדין שלך טוען טענות שמתקבלות על ידי בית המשפט, ניתן לבטל את כתב האישום בשתי דרכים: או בהסכמת התביעה שתחזור בה מכתב האישום, או שלא בהסכמתה על ידי שבית המשפט יבטל חד צדדית את כתב האישום.

      האם ניתן לעצור אותך לאחר הגשת כתב האישום?

      לאחר הגשת כתב האישום התביעה עשויה לבקש צו מעצר כנגדך עד סיום ההליך המשפטי. מעצר זה מכונה 'מעצר עד תום ההליכים'. מטרתו של מעצר זה היא למנוע סכנה מהציבור, וכן למנוע שיבוש הליכי משפט או בריחה של הנאשם.

      נאשם שהוטל עליו מעצר עד תום ההליכים, למעשה נשללת חירותו לגמרי והוא רשאי לצאת לדיונים בבית המשפט או לענייניים דחופים [באישור מיוחד] – רק באמצעות ליווי משטרתי הדוק. החלטה על מעצר זה היא החלטה קריטית מאין כמותה, ועל השופט המחליט עליה מוטלת אחריות עצומה.

      בית המשפט בודק היטב האם הימצאותו של הנאשם בחוץ מהווה סכנה ממשית לציבור וכן האם ישנו סיכוי גבוה להרשעה וקיים חשש שהנאשם יימלט או ישבש הליכי חקירה, ורק כאשר ברור כשמש לבית המשפט שאין חלופה אחרת אפשרית – הוא מורה על מעצר עד תום ההליכים.

      על עורך הדין שלך לשכנע את בית המשפט כי אין חשש בכך שתישאר חופשי או לפחות להטיל ספק בצורך לעצור אותך, ובכך יימנע מעצרך.

      כתב אישום

      חשוב שתתנהל נכון!

      הגשת כתב אישום הינה שלב מתקדם בהליך הפלילי, בו התביעה עשויה לבקש לעצור אותך עד תום ההליכים. חשוב שתתנהל נכון כבר מההתחלה ותשתמש בזכות העיון המאפשרת לך לעיין בכל פרטי תיק החקירה, בכדי לגבש בצורה מיטבית את קו ההגנה. בחלק מהמקרים התנהלות וטענות נכונות עשויות לבטל את כתב האישום כליל.

      שאלות נפוצות

      מי מוסמך להגיש כתב אישום?

      חוק סדר הדין הפלילי קובע כי המוסמכים להגיש כתב אישום הם: היועץ המשפטי לממשלה, נציגיו – אנשי הפרקליטות, מי שהוסמך להיות תובע כגון תובעי משטרה ולפעמים אף עורך דין פרטי שהוסמך לכך בעבירות מסוימות.

      מה ההבדל בין חזרה מכתב אישום לביטול כתב אישום?

      בחזרה מכתב אישום מבטל בית המשפט את כתב האישום בעקבות הסכמה שהושגה בין הפרקליטות לסנגוריה. ביטול כתב אישום מתבצע כאשר בית המשפט מקבל את הטענות המשפטיות של הסנגוריה אף ללא הסכמת הפרקליטות.

      מדוע קיום שימוע פלילי חשוב לעניין כתב האישום?

      עריכת שימוע פלילי היא הזדמנות לנאשם לשכנע את אנשי התביעה לחזור מכתב האישום, בטרם החל המשפט. נאשמים רבים אינם מודעים לזכותם ואינם מקיימים הליך שימוע פלילי ומפסידים הזדמנות למנוע את הגשת כתב האישום.

      מהן ההשלכות של עיתוי ביטול כתב האישום בידי הפרקליטות?

      אם התביעה חוזרת בה לפני תגובת הנאשם לכתב האישום, מבטל ביהמ"ש את האישום, אולם ניתן להגישו שנית. אם הביטול נעשה לאחר כפירת הנאשם בעובדות, ביהמ"ש יזכה את הנאשם ולא ניתן להגיש שנית את כתב התביעה.

      *המופיע באתר הסתבכת בפלילים LawOnTheWeb אינו מחליף ייעוץ במשרד עורכי דין, ואינו מתיימר להיות מדויק, מעודכן או מקיף. העושה שימוש באתר עושה זאת באחריותו הבלעדית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8044023 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף