שוטר חושד שאתם נוהגים תחת השפעת סמים? התבקשתם למסור בדיקת שתן? האם אתם מחויבים להיבדק או שבאפשרותכם לסרב? – כל מה שצריך לדעת על התנהלות נכונה מול שוטרים.
מסקירה שנערכה על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת נמצא כי קנאביס הוא הסם הנפוץ ביותר בקרב בני 18-40 (כך נכון לשנת 2009). נדמה כי השימוש בסם נמצא בעלייה מתמדת, ואף רבים המקרים בהם נהגים עולים על הכביש בהשפעת הסם.
מניסיוני, נהגים רבים משוכנעים כי נהיגה בהשפעת סמים קלים אינה מסוכנת, אך הדבר אינו נכון.
מחקרים מראים כי נהיגה בהשפעת קנאביס פוגעת בתפיסת המקום, בזמן התגובה, ובתשומת הלב של הנהג. פקודת התעבורה קובעת כי אסור לאדם שיכור לנהוג ברכב, כאשר אדם שצרך סמים נחשב לצורך העניין כשיכור. להבדיל משימוש באלכוהול אשר אפשרי ברמות נמוכות, שימוש בסמים כלשהם אסור על פי החוק באופן מוחלט.
מתי שוטר יכול לדרוש מכם לעבור בדיקת שתן?
בעוד ששוטר רשאי לדרוש מכל נהג בדיקת רוק, בדיקת שתן נחשבת לפולשנית יותר והשוטר יכול לבצעה רק כאשר מתעורר אצלו חשד סביר לכך שהנהג שלפניו צרך סמים.
דוגמאות לחשד סביר:
– בדיקת רוק חיובית – אם בבדיקת הרוק נמצאו עקבות או רמזים לסם, הדבר נחשב כחשד סביר והשוטר רשאי לבצע בדיקת שתן.
– התנהגות חשודה של הנהג כגון עיניים אדומות, עצבנות, נמרצות, דיבור ללא הפסקה, ניסיונות התחמקות מהשוטרים.
– מידע מודיעיני שהתקבל אצל השוטר.
– רמזים לשימוש בסם – ריח של סמים או הימצאות אביזרים הקשורים לשימוש בסמים ברכב.
מקרים שלא ייחשבו כחשד סביר:
– אם הנהג נעצר קודם לכן ונעשה חיפוש בביתו שלא הניב דבר – הפסיקה קבעה כי הדבר אינו נחשב לחשד סביר.
– אם הנהג מוכר למשטרה כאדם שצרך סמים בעבר, לפי הפסיקה עדיין אין הדבר מהווה חשד סביר.
אם נלקחה בדיקת שתן מבלי שהיה לשוטר חשד סביר, הבדיקה אינה חוקית והדבר יכול להוביל לזיכויו של הנאשם.
עילה לזיכוי הנאשם: האם השוטר ביקש את הסכמתכם?
לפני ביצוע בדיקת שתן השוטר מחויב לבקש את הסכמתו של הנהג החשוד, להסביר לו מדוע הוא מבקש לערוך בדיקת שתן, וכן להסביר לנהג מה תהא המשמעות המשפטית של סירוב לביצוע בדיקה. במקרים בהם השוטרים לא מילאו אחר ההנחיות האלו, בית המשפט יכול לזכות את הנאשם ואף לפסוק לו פיצויים על הרישיון שנשלל לו ל-30 יום.
האם שוטר יכול לכפות בדיקת שתן או שאפשר לסרב?
גם אם יש לשוטר חשד סביר וגם אם הוא ביקש את הסכמתכם והסביר לכם על משמעויות הבדיקה, עדיין השוטר אינו רשאי לכפות בדיקת שתן. אבל, אם תסרבו לבצע בדיקת שתן הדבר ייחשב כאילו נהגתם בהשפעת סמים.
לכן, אם לא נהגתם בהשפעת הסם, מומלץ לכם להסכים לבדיקת השתן. זאת מכיוון שאם תסרבו לבדיקה הדבר ייחשב כאילו נהגתם בהשפעת סם (אחרת מדוע שתסרבו להיבדק?) ותועמדו לדין על נהיגה בשכרות.
אם נהגתם בהשפעת סם – לכאורה שתי האפשרויות העומדות בפניכם (הסכמה או סירוב לבדיקה) אינן טובות: אם בבדיקת השתן יימצא סם, תועמדו לדין, ואם תסרבו להיבדק, תיחשבו כאילו יש בגופכם סם ותועמדו לדין.
לכן יש הממליצים להסכים לבדיקה, כי ממצאי הבדיקה לעתים אינם חד משמעיים ומובילים לזיכוי מחמת הספק, ואילו סירוב להיבדק מוביל לקביעה חד משמעית שצרכתם סם.
ככל שבבדיקת השתן יימצאו שרידים מזעריים יותר לסם, כך הדבר יעיד על כך שהנהג לא היה תחת השפעת סם.
לסיכום, נהיגה בהשפעת סמים קשים או קלים אינה מומלצת. אם נקלעתם למצב בו שוטר מבקש מכם לבצע בדיקת שתן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין כדי לגבש החלטה שתטיב עמכם. במקרים רבים עורך הדין מצליח להוכיח בבית המשפט כי לא היה לשוטר חשד סביר ולהוביל לזיכוי הנאשם.
מכיוון שכל מקרה נבחן לגופו, יש חשיבות רבה לייצוג משפטי על ידי עורך דין בעל ניסיון בתחום הבוחן את האירוע על כל מרכיביו. כמובן שאם נלקחתם לחקירה בתחנת המשטרה כדאי לפנות לעורך דין כדי שלא תהיו חשופים לבדכם לתרגילי חקירה.