LawOnTheWeb_MainPic הסתבכת בפלילים
LawOnTheWeb_MainPic הסתבכת בפלילים
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-8044023

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    האם שוטר מוסמך לבצע חיפוש בגוף של אדם או בביתו?

    הפרטיות שלנו היא אחד הדברים החשובים לנו ביותר. האם יש לשוטר סמכות לערוך חיפוש בגופו של אדם? האם יש לו סמכות לחפש בבית פרטי או במחשב אישי? ומה קורה כשהנבדק מסרב לחיפוש? סקירה תמציתית.

    האם שוטר מוסמך לבצע חיפוש בגוף של אדם או בביתו?

    תוכן עניינים

    חיפוש פנימי בגופו של אדם אסור ללא הסכמה בכתב של הנבדק!

    ישנן שלש רמות של חיפוש בגוף אדם. הראשונה: חיפוש על גופו של אדם. השנייה: חיפוש חיצוני בגופו של אדם. והשלישית: חיפוש פנימי בתוך גוף האדם.

    חיפוש על הגוף משמעותו חיפוש בבגדים או מישוש הגוף דרך הבגדים [כגון בדיקת אי נשיאת נשק וכדומה], חיפוש חיצוני בגוף כולל הפשטת בגדים, מתן שתן, דגימת רוק, דגימת אויר [כגון בדיקת ינשוף למציאת אלכוהול], וחיפוש פנימי בגוף כולל בדיקת דם או אולטרה-סאונד וכן בדיקה גניקולוגית.

    החיפוש האינטימי ביותר הוא חיפוש פנימי, ומשום כך אין לשוטר שום סמכות לבצע חיפוש פנימי בגופו של אדם ללא הסכמה בכתב של הנבדק. [וזאת מלבד החובה לקבל אישור מרופא שאין מניעה בריאותית לעריכת החיפוש].

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מאמרים פופולריים נוספים:כיצד להיערך לחקירה פלילית?מתי חיפוש של שוטר הוא אינו חוקי?

      במקרים ובתנאים מסוימים מותר לשוטר לערוך חיפוש חיצוני בגוף או בבגדים

      החוק מתיר לשוטר לחפש בבגדים או דרך הבגדים ללא הסכמת הנבדק בכמה מקרים. אחד המקרים הוא כשהנבדק נתון במעצר או בכלא או כששוטר מבצע מעצר.

      מקרה נוסף שבו החוק מתיר: כשיש חשד סביר שהנבדק מחזיק על גופו רכוש גנוב, סמים או נשק. במקרה של נשק, גם לחייל או למאבטח שהוסמך כחוק יש סמכות לבצע חיפוש.

      בנוסף, החוק מתיר כמה סוגים של חיפוש חיצוני בגופו של אדם – אך תחת תנאים מגבילים. בין סוגי החיפוש החיצוני שהותרו בחוק: הפשטת הנבדק, נטילת טביעה מגופו או מאצבעו, נטילת שיער ממקומות שאינם מוצנעים, לקיחת חומר מעל העור או מתחת לציפורנים.

      התנאים לחיפוש חיצוני [בסוגי החיפוש שהותרו בחוק – חלקם פורטו בפיסקה הקודמת]: ראשית, צריך שלשוטר יהיה חשד סביר שהנבדק ביצע עבירה חמורה [עוון או פשע]. שנית, על השוטר לבקש תחילה את הסכמתו של הנבדק ולשמוע אם יש לו סיבות מיוחדות לסירוב. רק אם נתקיימו שני התנאים יוכל השוטר לבצע חיפוש תוך שימוש בכוח סביר.

      חשוב להדגיש כי גם כאשר יש לשוטר סמכות לערוך חיפוש – עליו לשמור על כבודו ופרטיותו של הנבדק ככל האפשר. משום כך בדרך כלל הבדיקה תתבצע תמיד על ידי בן אותו המין – גבר ע"י גבר ואשה ע"י אשה.

      מה קורה כשהנבדק מסרב לחיפוש בגופו?

      כאמור, הנבדק יכול לסרב לבדיקה פנימית בגופו, אך למרות זאת תיתכנה לכך השלכות בהמשך המשפט. במידה והנבדק מסרב לחיפוש ומחמת סירובו החיפוש לא מתבצע, סירובו עשוי להיחשב כראיה מסוימת [בדרגת 'חיזוק'] והיא עלולה להכריע את כף הראיות לרעתו.

      כמו כן אם החשוד מתנגד בכוח לחיפוש שלשוטר יש סמכות לבצע, והשוטר מחליט שלא להתעמת פיזית עם הנבדק ומשום כך מוותר על החיפוש, לסירובו של הנבדק יהיה משקל ראייתי בהמשך המשפט.

      אסור לשוטר לבצע חיפוש במחשב ללא צו של שופט

      אם שוטר מבקש לבצע חיפוש במחשב – עליו להציג צו משופט. ללא צו אין לו סמכות.

      במידה ויש לו צו, זכותו של בעל המחשב לדרוש כי שני עדים מטעמו ינכחו בשעת החיפוש, ויכול הוא לדרוש כי אחד מהם יהיה עו"ד והשני מומחה מחשבים מטעמו. כמו כן זכותו לקבל העתק של כל המסמכים שנלקחו מהמחשב.

      חיפוש בבית – רק אם יש חשד סביר לביצוע פשע

      אין לשוטר סמכות לבצע חיפוש בביתו של אדם אם אין חשד סביר שאותו אדם ביצע עבירה בדרגת פשע [עבירה שעונש המאסר עליה מעל 3 שנים]. יוצאת מן הכלל היא עבירת סמים שבה גם עבירה בדרגה של עוון [עבירה שעונשה מעל 3 חודשים ועד 3 שנים] נותנת לשוטר את הסמכות.

      עם זאת, שופט רשאי ליתן צו לחפש בביתו של אדם לצורך מציאת ממצאים עבור חקירה וכדומה, אפילו אם לא מדובר בעבירת פשע.

      פרטיותו וכבודו של אדם הם ערך עליון!

      כבוד האדם ופרטיותו הינם ערכי יסוד בחברה דמוקרטית. החוק בישראל מאזן בין הצורך להילחם בפשיעה מחד לבין כבודו וזכויותיו של הפרט מאידך. משום כך סמכותו של השוטר לחפש בגופו או בביתו של אדם מוגבלת ומותנית בכך שלא תפגע יתר על המידה בפרטיותו של הנבדק.

      *המופיע באתר הסתבכת בפלילים LawOnTheWeb אינו מחליף ייעוץ במשרד עורכי דין, ואינו מתיימר להיות מדויק, מעודכן או מקיף. העושה שימוש באתר עושה זאת באחריותו הבלעדית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8044023 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף