LawOnTheWeb_MainPic הסתבכת בפלילים
LawOnTheWeb_MainPic הסתבכת בפלילים
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-8044023

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    הסתבכת בתקיפת שוטרים? דע מהן זכויותיך

    הפגנות שגולשות לפסים של ליבוי יצרים ואלימות הן דבר שבשגרה. אנשים נורמטיביים שבסך הכל באו לממש את זכותם למחות, מוצאים את עצמם בעימות עם שוטרים. האם דחיפת שוטר תוך כדי ויכוח מהווה תקיפת שוטר? מהי תקיפת שוטר 'בנסיבות מחמירות'? ומהו העונש על תקיפת שוטר? סקירה תמציתית.

    הסתבכת בתקיפת שוטרים? דע מהן זכויותיך

    תוכן עניינים

    עבירת תקיפת שוטר

    עבירת אלימות כנגד שוטרים נחשבת לעבירה חמורה במיוחד בשל העובדה שפגיעה בשוטרים שאמונים על שמירת הציבור, היא למעשה פגיעה בציבור כולו. זאת ועוד; המשטרה מייצגת את שלטון החוק, ופגיעה בשוטר היא בעצם ערעור על שלטון החוק.

    משום כך קבע החוק עונש מינימלי על התוקף שוטר:

    "התוקף שוטר והתקיפה קשורה למילוי תפקידו כחוק או אדם אחר העוזר לשוטר כשהשוטר ממלא תפקידו כחוק, דינו – מאסר עד שלוש שנים ולא פחות מחודש ימים" (ס' 273 לחוק העונשין).

    החוק מפרט מה בכלל תקיפה: "הכאת אדם, נגיעה, דחיפה או הפעלת כוח גופני בכל דרך אחרת, במישרין או בעקיפין, בלא הסכמתו של המותקף, או על ידי הסכמה שהושגה בתרמית".

    לפיכך, אם התפתח ויכוח בין מפגין לשוטר, ובמהלך הויכוח המפגין דחף את השוטר, המפגין עלול להיות מואשם בתקיפת שוטר, שכן דחיפה בכלל תקיפה. חשוב לציין כי עבירת התקיפה אינה מותנית בכך שלמותקף יארע נזק, ומשום כך גם אם לשוטר לא קרה שום נזק, המפגין עשוי למצוא עצמו מואשם בתקיפה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מאמרים פופולריים נוספים:עיכוב הליכים פלילי ◄ שיבוש הליכי משפטבעילה אסורה בהסכמה

      תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות

      בניגוד לסעיף 273 שמדבר על כל תקיפה של שוטר, סעיף 274 לחוק מדבר על תקיפת שוטר שנעשתה 'בנסיבות מחמירות' וקובע עונש חמור יותר. זה לשון החוק:

      התוקף שוטר והתקיפה קשורה למילוי תפקידו כחוק ונתקיימה בו אחת מאלה, דינו – מאסר עד חמש שנים ולא פחות משלושה חדשים:

      (1)  התכוון להכשיל את השוטר בתפקידו או למנוע או להפריע אותו מלמלאו;

      (2) היה מזויין בנשק חם או קר;

      (3) התקיפה היתה בצוותא של יותר משני אנשים."

      אם נחזור לדוגמה של דחיפת שוטר תוך כדי ויכוח בהפגנה, יתכן שהדוחף יואשם בתקיפה בנסיבות מחמירות, שכן מטרתו של המפגין שמתעמת עם השוטר היא להפריע לשוטר למלא את תפקידו לפנות את המפגינים ולהשיב את הסדר הציבורי על כנו. מצד שני, ניתן לטעון כי הדחיפה אינה מכוונת כדי להפריע לשוטר במילוי תפקידו אלא רק היגררות מקרית מהויכוח.

      גישת בתי המשפט לעבירת תקיפת שוטר

      כאמור, החוק קובע עונש מינימלי למי שהורשע בתקיפת שוטר. משמעות הדבר היא, כי בית המשפט אינו יכול להחליט לוותר על עונש המאסר שהוקצב בחוק ולפסוק במקום זה, למשל, קנס או פיצוי כספי לטובת השוטר שהותקף. עם זאת, לבית המשפט ישנו עדיין שיקול דעת להחליט אם לגזור עונש מאסר בפועל או להסתפק במאסר על תנאי.

      מבחינת הגישה של בתי המשפט לנושא, בתי המשפט בישראל רואים בחומרה אלימות כנגד שוטרים, ונוטים להעניש בחומרה רבה. אך כמובן, לכל תקיפה יש את המאפיינים שלה, ובית המשפט לוקח בחשבון את כל הפרמטרים הרלוונטיים למקרה, כמו למשל: נסיבות המקרה, גיל הנאשם, נסיבות חייו, ועוד.

      דוגמה מהפסיקה להרשעה במקרה של תקיפת שוטר

      פס"ד מדינת ישראל נ' מרציאנו [ת"פ 4456/02]: בפס"ד זה נאשם צעיר בן 18 שהתעמת עם מספר שוטרים, איים על אחד השוטרים ברצח, הכה שוטר אחר בפניו, כינה את השוטרים 'נאצים' ו'אפסים', התנגד למעצר, ועל פי כתב האישום, אף נשך את אחד השוטרים תוך כדי המעצר. סנגורו של הנאשם טען מנגד, כי הנאשם בסך הכל גידף את השוטרים, וביצע זאת רק בגלל ותוך כדי שהשוטרים עצרו אותו בלי סיבה מוצדקת ובאלימות.

      בית המשפט הרשיע את הנאשם למרות גילו הצעיר, בתקיפת שוטר לפי סעיף 273 לחוק העונשין; בתקיפת שוטר בנסיבות מחמירות לפי סעיף 274(1) לחוק העונשין; ובאיומים לפי סעיף 192 לחוק העונשין.

      המחוקק רואה בחומרה רבה תקיפה של שוטר

      תפקידם המיוחד של השוטרים כמייצגי שלטון החוק וכמי שאמונים על ביטחון הציבור, חשוב מאד בעיני המחוקק וגורר יחס מחמיר במיוחד למי שפוגע בהם או מפריע להם במילוי תפקידם.

      החוק מתייחס בחומרה רבה לתקיפת שוטר, וקובע עונש מאסר מינימלי למי שתקף שוטר. כמו כן, החוק מקדיש סעיף מיוחד לתקיפה בנסיבות מחמירות בו העונש המינימלי לתוקף חמור עוד יותר.

      *המופיע באתר הסתבכת בפלילים LawOnTheWeb אינו מחליף ייעוץ במשרד עורכי דין, ואינו מתיימר להיות מדויק, מעודכן או מקיף. העושה שימוש באתר עושה זאת באחריותו הבלעדית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8044023 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף