במדינת ישראל, רשאי עבריין להגיש בקשה למתן חנינה שתועבר לנשיא המדינה והוא יחליט בה. לשם הגשת בקשה למתן חנינה, על פסק הדין המרשיע להיות חלוט, כלומר, שלא ניתן לערער עליו.
נשיא המדינה מביא בין שיקוליו את חרטתו של הנאשם, סיכוייו לשיקום מחוץ לכותלי בית הסוהר, מצבו הרפואי והנפשי, מצב משפחתו, מסוכנתו ועוד.
באילו מקרים ניתן לבקש חנינה מהנשיא?
- בגין מאסר עולם – ניתן לבקש במסגרת החנינה את קציבת עונש מאסר העולם שנגזר על הנאשם, באופן שיוגדר מספר השנים בו ישהה במאסר. עם זאת, לא ניתן על פי חוק לקצוב עונש של אסיר המרצה עונש מאסר עולם בטרם חלפו שבע שנים מיום שהתחיל לרצות את עונשו. בקשת חנינה במקרה של מאסר עולם תטופל לאחר שפסק הדין הפך חלוט, כלומר חלף המועד בו ניתן להגיש ערעור, או שהוגש ערעור ובית המשפט דן בו אך הותיר את פסק הדין על כנו ולא קיבל את הערעור.
- בגין מאסר שאינו מאסר עולם – במקרה של מאסר שאינו מאסר עולם, ניתן לבקש הקלה בעונשו של הנאשם ולקצר את משך תקופת המאסר שנגזרה עליו או להמיר עונש המאסר שהושת עליו לעונש חילופי כגון קנס או מאסר על תנאי. אף בקשה זו תוגש משנסתיימו ההליכים המשפטיים בתיק.
- קנס שהוטל במסגרת הליך פלילי – במסגרת הליך פלילי ניתן להשית על הנאשם קנס כספי, במקום או בנוסף לעונש מאסר או מאסר על תנאי. על קנסות שהוטלו בהילך מנהלי או על ידי רשויות המדינה לא ניתן לבקש הקלה בקנס, בעוד שבמקרה של הטלת קנס בהליך פלילי, ניתן לבקש הקלה בעונש.
- פסילה מלנהוג ברכב – חנינה אף ניתן לבקש לגבי עונש פסילה שהוטל על ידי בית המשפט, בניגוד לפסילת רישיון מנהלית.
מי רשאי להעניק חנינה?
חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981, מעגן את סמכויותיו של נשיא המדינה לקצר או לבטל תקופת התיישנות או מחיקה החלות על רישום פלילי וכן קיצור עונשים שהוטלו בעבירות פליליות.
בקשה למתן חנינה ניתן להגיש באמצעות עו"ד פלילי ממשרד עורכי דין בישראל.
בישראל, חנינה לעבריינים מורשעים מוענקת על-ידי נשיא המדינה. בהקשר זה יצוין, כי בפרשה ידועה בישראל, המכונה "פרשת קו 300", הוענקה באופן חריג ותקדימי חנינה בטרם העמדה לדין, מפני העמדה לדין.
נשיא המדינה מקבל לידיו בקשות למתן חנינה ולהקלה בעונשם על ידי עו"ד פלילי משרד עורכי דין בישראל ומכריע בבקשות אלה. מוסד החנינה התפתח מתוך הכרה כי אדם מסוגל להתחרט על מעשיו ולא לשוב אליהם ואף להפוך לאזרח מועיל וטוב יותר בזכות חוויותיו מבית הכלא.
חנינה ניתנת באופן של הקלה בעונש ו/או המרתו, או מחיקת רישום פלילי.
הצורך בחתימת קיום
אמנם הקביעה אם תינתן חנינה אם לאו שמורה לנשיא המדינה, אך סעיף 12 לחוק יסוד:נשיא המדינה, קובע כי חתימת הנשיא על מסמך רשמי, לרבות חנינה, טעונה "חתימת קיום" של ראש הממשלה או שר אחר עליו החליטה הממשלה. אל חתימת הנשיא, מצטרפת חתימת שר המשפטים, ובמקרים ביטחוניים מצטרפת חתימת שר הביטחון.
רישום פלילי ומחיקתו
רישום פלילי מתנהל במשטרת ישראל וכולל שני מאגרים- מרשם פלילי ורישום משטרתי. המרשם הפלילי כולל תיעוד הרשעות קודמות בעבירות מסוגים פשע ועוון (אך לא עבירות קלות מסוג חטא), וכן צווי מבחן, צווים בדבר התחייבות להימנע מעבירה, צווים לביצוע עבודות שירותי ועוד. רישום משטרתי כולל רישומים אודות תהליכים פנימיים המתנהלים במשטרה, כגון חקירות ומשפטים תלויים ועומדים, חוסר ראיות, היעדר עניין לציבור ועוד.
רישום פלילי עשוי להוות מכשול משמעותי במידה והעבריין המורשע מבקש להתקבל למקום עבודה בו הוא נדרש להמציא אישור בדבר היעדר רישום פלילי, אישור המכונה "תעודת יושר". רישום פלילי עלול אף לפגוע בחיי החברה והמשפחה של העבריין המבקש להשתקם ולהשאיר את עברו הפלילי מאחוריו.
לפיכך, ישנה חשיבות מכרעת לשכירת שירותיו של עו"ד פלילי ממשרד עורכי דין בישראל לשם הגשת בקשה למחיקת רישום פלילי. עו"ד פלילי רשאי לפנות לרשות החוקרת או התובעת ולהציג טיעונים לשכנוע אותם גורמים למחוק את הרישום הפלילי, ומשום כך חשיבותו הרבה של עו"ד פלילי.
עו"ד פלילי שעלה בידו למחוק את הרישום הפלילי של לקוחו, עשוי להביא לכך שלקוחו יצליח לשקם את חייו על אף עברו הפלילי.
לסיכום, חנינה בישראל מוענקת לפי בקשה, בשל נסיבות מיוחדות של האסיר העשויות להצדיק את קיצור או המרת עונשו. מתן חנינה הינו בסמכות נשיא המדינה, ונדרשת חתימת קיום של ראש הממשלה או שר. לצד חנינה, עו"ד פלילי רשאי להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי, שתסייע לאדם להשתקם ולהתקבל למקומות עבודה לאחר שחרורו ממאסר.